Achtergrond

DJ, producer & labelmanager

Esther Roozendaal draait als DJ sinds 1998 onder de naam Estroe en heeft sindsdien aan een goede internationale carrière gebouwd. In 2004 begint Esther ook met produceren van elektronische muziek. De ambient-, house- en technoplaten verschijnen op labels waaronder Connaisseur, Bedrock en Snejl. Haar eerste album, Elemental Assets, verschijnt in 2010 op Connaisseur Recordings met onder meer een bijdrage van de Franse DJ/producer Miss Kittin. Sinds 2008 runt Esther samen met Stefan Robbers het label EevoNext waarbij Esther’s takenpakket onder meer bestaat uit A&R, promotie en het scouten van nieuwe producers die bij het label passen. Daarnaast is Esther een veelgevraagd remixer en maakt ze maandelijks een webradioshow bij Proton Radio.

Van DJ en producer tot labelmanager en promotor – Esther heeft zich alle kennis rondom deze facetten van haar dancecarièrre in de loop der jaren eigen gemaakt. Haar brede ervaring in de dancewereld komt goed van pas sinds Esther steeds vaker om raad gevraagd wordt door beginnende professionals. Met vragen als hoe je een goede DJ wordt, hoe maak je nu eigenlijk een goede dancetrack, hoe start je een eigen label en hoe vind je een bij mijn muziek passend label?

Op internet is over deze onderwerpen een overschot aan informatie te vinden. Maar hoe scheid je het kaf van het koren, wat zijn goede websites en betrouwbare organisaties? Zeker, van videotutorials kun je veel leren maar persoonlijke ondersteuning bij het creatieve proces krijg je daarbij niet. Via haar adviesbureau Electronic Music Advice kan Esther je direct en op een persoonlijke manier helpen de finesses van de techniek rond draaien en produceren onder de knie te krijgen maar ook kun je praktische adviezen rond de promotie van je muziek krijgen.

De motivatie

Electronic Music Advice is Esther gestart uit een oprechte behoefte anderen met haar kennis verder te helpen – een eigenschap die haar niet vreemd is. In de periode voor haar professionele muziekcarrière werkte Esther bijna negentien jaar als verpleegkundige – een beroep met een sterke sociaal aspect waarin voor anderen zorgen en persoonlijke interactie centraal staat. Ze heeft in de loop der jaren gemerkt dat ze ook in haar huidige professie in de dancewereld veel plezier haalt uit het delen van haar ervaringen als DJ, producer, labelmanager en promotor. Dat doet ze inmiddels op verschillende manieren: als gastdocent bij de Zadkine Popacademie in Rotterdam vertelt ze hoe het is om als DJ/producer je geld te verdienen. Ook geeft ze af en toe workshops bij Red Bull Music Academy en Media Satellite – Esther kent alle ins en outs van Ableton mede dankzij de online cursus Advanced Music Production with Ableton Live aan Berklee Music in Boston. Daarnaast is ze een van de juryleden in de danceproducerswedstrijd Vinylized, een initiatief van Stichting Grap.

Haar van nature sterke sociale capaciteiten combineert Esther met haar vakkennis van alle facetten uit de danceindustrie nu in haar eigen adviesbureau: Electronic Music Advice, waarmee Esther beginnende en gevorderde muziekmakers verder wil helpen in hun muzikale carrière. Professioneel advies op maat in de persoonlijke setting van haar eigen studio in Rotterdam, dat is wat Electronic Music Advice je kan bieden.

Voor wie is het bedoeld?

Dus ben jij zo iemand die al duizend opzetjes in de computer heeft staan van half afgemaakte tracks, maar die door de bomen het bos niet meer ziet omdat het maar niet lukt een nummer tot een goed einde te brengen? Vind je het lastig spanning en variatie in je tracks aan te brengen en mis je begeleiding in het arrangeren van de muziek? Wil je leren hoe je van een bestaand nummer een eigen interpretatie maakt in een mooie remix? Bij Electronic Music Advice kun je terecht voor alle tips & tricks voor het maken van een goede track in Ableton; van de basis tot filemanagement. Maar ook voor advies rond DJ-en met Traktor, Rekordbox (met usb), cd’s en vinyl.

Verder kan Electronic Music Advice je adviseren bij twijfel over het genre (Is het techno of techhouse? Maak ik trance of progressive?) waarin je muziek valt – ongeacht je muzikale voorkeur. Maar ook advies hoe je voor je debuut EP een betrouwbaar en passend label vindt, of indien wenselijk helpt Electronic Music Advice je bij het opstarten van je eigen label.

Van ervaren producers tot beginnelingen; iedereen kan voor advies op maat bij Electronic Music Advice terecht.